Exam MaterialPapers

JKSSB MCQ Questions | Jammu & Kashmir GK MCQs and Answers Exam Quiz

JKSSB MCQ Questions Jammu and Kashmir History Multiple Choice Questions | General Knowledge | Current Affairs

1. Total number of districts in Jammu and Kashmir
A. 22
B. 24
C. 28
D. 32

Answer: A 22

2. Which one is recognised as the state flower of Jammu and Kashmir
A. Rose
B. Lily
C. Lotus
D. Daisy

Answer: C Lotus

3. Which one is the largest district in Jammu and Kashmir by area wise
A. Leh
B. Kargil
C. Doda
D. Baramula

Answer: A Leh

4. Which one is the longest river in Jammu and Kashmir
A. Indus River
B. Jhelum River
C. Chenab River
D. Doda River

Answer: C Chenab River

5. The Wular Lake is located in which district
A. Udhampur District
B. Baramulla District
C. Bandipora District
D. Kupwara District

Answer: C Bandipora District

6. The Shalimar Bagh was built by
A. Shah Jahan
B. Akbar
C. Babur
D. Jahangir

Answer: D Jahangir

7. In 1897, first railway line was built in Jammu and Kashmir to connect Jammu with which city
A. Sialkot
B. Udhampur
C. Delhi
D. Rawalpindi

Answer: A Sialkot

8. On which hill, the Vaishno Devi mandir is located
A. Katra
B. Aru
C. Trikuta
D. Sonamarg

Answer: C Trikuta

9. Srinagar is located on the banks of the
A. Chenab river
B. Jhelum river
C. Indus river
D. Lidder river

Answer: B Jhelum river

10. Total number of national parks in Jammu and Kashmir
A. 3
B. 4
C. 5
D. 7

Answer: C 5

11. The Hemis National Park is famous for
A. Golden Eagle
B. Tiger
C. Wolf
D. Snow Leopard

Answer: D Snow Leopard

12. The Shalimar Bagh was built in the year
A. 1606
B. 1619
C. 1627
D. 1635

Answer: B 1619

13. Which city has the most population in Jammu and Kashmir
A. Udhampur
B. Jammu
C. Srinagar
D. Anantnag

Answer: C Srinagar

14. The kargil war was fought in the year
A. 1998
B. 1999
C. 2000
D. 2001

Answer: B 1999

15. Who was the last ruling Maharaja of Jammu and Kashmir
A. Hari Singh
B. Pratap Singh
C. Ranbir Singh
D. Gulab Singh

Answer: A Hari Singh

16. Who is the first Chief Minister of Jammu and Kashmir
A. Hari Singh
B. Syed Mir Qasim
C. Ghulam Mohammed Sadiq
D. Sheikh Abdullah

Answer: C Ghulam Mohammed Sadiq

17. Sheikh Abdullah died in the year
A. 1978
B. 1982
C. 1985
D. 1989

Answer: B 1982

18. Which article of the Indian constitution give special state status to Jammu and Kashmir
A. Article 120
B. Article 180
C. Article 260
D. Article 370

Answer: D Article 370

19. From which year the Constitution of Jammu and Kashmir implement
A. 1956
B. 1962
C. 1963
D. 1965

Answer: D 1965

20. Total number of Lok Sabha Constituency in Jammu and Kashmir is
A. 4
B. 6
C. 8
D. 9

Answer: B 6

21. Which of the following lakes of India is located in Jammu and Kashmir
A. Phuljhar Lake
B. Koleru Lake
C. Anchar Lake
D. Hamirsar Lake

Answer: C Anchar Lake

22. Which town in Jammu and Kashmir is also known as Apple Town
A. Sopore
B. Anantnag
C. Shupiyan
D. Jammu

Answer: A Sopore

23. Between which mountain ranges is Kashmir Valley located
A. Himadri – Pir Pranjal
B. Shivalik – Himachal
C. Karakoram – Himachal
D. Himadri – Himachal

Answer: A Himadri – Pir Pranjal

24. Which is the prominent language in Jammu?

Dogri.

25. What is also called as the city of Temples in India?

Jammu

26. Which is the biggest University in J&K?

Kashmir State University.

27 Which is the official language of Jammu and Kashmir?

Urdu

28. What food item Katra is famous for?

Dry fruits

29. Who took the region from British?

Gulab singh.

30. What is the total area of Jammu and Kashmir?

222,236 sq.km

31. What is the total number of districts in J&K?

22

32. Which is the summer capital of J&k?

Srinagar

33. Longest river in J&K?

Chenab.

34. Which is the only lake in Bandipora district?

Wular lake

35. Which is the winter capital of J&k?

Jammu

36. Who built the beautiful Shalimar bagh?

Jahangir.

37. When was the first Railway line built-in J&K?

1897

38. Where was the first Railway line built in J&K?

Sialkot

39. What is the local language of J&K?

Kashmiri

40. What is the other local language of J&K?

Dogri

41. Where is very popular Vaishno Devi?

Katra

42:Where is Jhelum river in J&K?

Srinagar

43. How many national parks are there in J&K?

5

44. Who is the current LG in J&K?

Manoj Sinha

45. Which country is the East side of Jammu and Kashmir?

Bhutan

46. What is the term for LA in J&K?

Six years

47. When was the Shalimar bagh built?

1619

48. Who was the last ruling king of Jammu and Kashmir region?

Hari Singh

49. Which year Shiekh Abdullah died?

1982

50. What Fruit is Famous in J&K?

Apple

51. Jammu and Kashmir is also famous for which sports product?

Cricket – Willow for bats.

52. Which is the famous river flowing through Jammu

Tawi river.

53. Which animal is famous in Hemis National Park?

Snow leopard.

54. Explain Geographical Structure Of J&K?

S.NoDescriptionSummary
1Total Area42,241 km(16,309 sq mi)
2Population12,258,433
3The rank of the stateArea wise:-22nd
Population wise:- 20th
4Population Density290/km2 (750/sq mi)
5State Bounded ByOn the east by china South by Himachal Pradesh and Punjab West by the North-West Frontier Province and the Punjab Province of Pakistan
5Soil & MineralsBrown Forest Soils Degraded of Grey Brown podzolic Soils Red and yellow podzolic soils Mountain Meadow soils Lithosoils
7Major CropsJammu Region: – Kashmir Region: – Cereal Crops Paddy Basmati Rice Maize Rajma (Pulses) Orchards (Apple, almond, walnut, peach, Cherry etc) Fodder,   Oilseeds
8Forest Area20230 sq km (20.23 lakh hectares)
9ClimateIn the south around Jammu, the climate is typically monsoonal.
The climate of Ladakh is dry and cold.
10RiverJhelum River Indus River Chenab River Tawi River Ravi River Shyok River Suru river
11DamBaglihar Dam Dulhasti dam Kishenganga Dam Nimoo Bazgo dam Niu Karewa Storage Yusmarg Dam Pakal Dul Dam Salal Dam Sewa St II Dam Uri-II Dam
12Major  FloraAndrosace sarmentosa Carduus crispus Echinochloa colona Galium mahadivense
13Major FaunaHimalayan brown bear Kashmir musk deer Tibetan sand fox Kashmir grey langur Snow leopard

Most Important Questions from History of Jammu and Kashmir

1. When did Chinese Pilgrim Hiuen Tsang visited Kashmir ?

Answer: AD 629 -631

2. In which year “Treaty of Amritsar” signed?

Answer: 1846

3. When did Jagmohan took over as the Governor of J&K?

Answer: 26th April, 1984

4. Treaty of Amritsar was signed between?

Answer: Gulab singh and British

5. Who became the First Prime Minister of J&K ?

Answer: Justice Mehar Chand Mahajan

6. When did, Jammu and Kashmir acceded to India?

Answer: 26th Oct, 1947

7. The Title “Sadr-e-Riyasat” for governor and Prime Minister for Chief Minister was abolished in ?

Answer: 1965

8. Karvan-e-Aman bus service was launched between?

Answer: Srinagar and Muzaffarabad

9. How many seats are there in the Constituent Assembly of J&K ?

Answer: 89 (Elected: 87, Nominated:2)

10. What is the amount that Gulab Singh paid to acquire Kashmir from British ?

Answer: 75 Lakh Rupees

11. Who was the last ruling king of J&K ?

Answer: Hari Singh

12. Where can we find the earliest source of Kashmir?

Answer: Rajtrangini

13. According to Historians, Kashmir valley was originally known by which of the names?

Answer: Kashyapmar

14. Who is the writer of “Rajatarangini” ?

Answer: Kalhana

15. According to Kalhana, who was the First king of Kashmir?

Answer: Gonanda

16. When did Maharaja Ranjit Singh Invaded Kashmir ?

Answer: 1814 or 1815 A.D

17. Who was the founder of jammu city?

Answer: Jambu Lochan

18. Who was the founder of Gupta Dynasty?

Answer: Parva Gupta

19. Lalitaditya was the ruler of which dynasty?

Answer: Karkota

20. In J&K Martyrs Day is observed Every year on?

Answer: 13th July

21. Kalhana, a famous historian of Kashmir lived during the reign of?

Answer: Jayasimha

22. Which ruler introduced Dogri script?

Answer: Raja Shakti karan

23. Gulab Singh Sent his Journal Zorawar Singh to Invade Ladakh?

Answer: 1834

24. The famous tomb of Sheikh Noor-ud-din- Noorani is situated in which District?

Answer: Budgam

25. Who was the first sufi entered in Kashmir?

Answer: Sayyid Sharaf-ud-din

26. What was the period of Dogra Rule in J&K?

Answer: 1846-1947

27. What was the period of Sikh Rule in Kashmir?

Answer: 1819-1846 (27 years)

28. Who build the Panchavaktra Temple in the Kanak Mandi area of Jammu City?

Answer: Maldev

29. Who was the last Hindu ruler of Kashmir?

Answer: Udyan Dev

30. Delhi Agreement was formed in?

Answer: 1952

31. On which date state of J&K Came into existence?

Answer: 16th March 1846

32. According to traditions, Kashmir take its name from?

Answer: Sage Kashyap

33. What is the meaning of Rajatarangini?

Answer: Kings of Kashmir

34. The famous Hari Parbat Fort is also known as?

Answer: Koh-e-Maraan

35. In which Year Akbar annexed Kashmir?

Answer: 1586 A.D

36. During whose reign Raghunath temple was constructed?

Answer: Maharaja Ranbir Singh

37. The name of Afghan ruler who issued the coin in the name of Sheikh Noor-ud-din- rishi was?

Answer: Atta Mohammad Khan

38. The Treaty also known as Sale deed of Kashmir was?

Answer: Treaty of Amritsar

39. In which year Rajatarangini was translated into English?

Answer: 1900 A.D

40. Historic Sun Temple at mattan was build by?

Answer: Raja Ram Dev

41. Who was the author of the book Raj darshani?

Answer: Ganesh Das Wadhera

42. Who was the author of the book Gulab Nama?

Answer: Dewan Kripa Ram

43. Who was the founder of the Dharmarth Trust?

Answer: Gulab Singh

44. Habba Khatoon was the queen of which Kashmiri King?

Answer: Yousaf Shah

45. The Mughal Emperor who brought Sacred Hair of Prophet Mohammad to Kashmir was?

Answer: Aurangzeb

46. Jammu was earlier Known as?

Answer: Jambupura

47. The word Kashmir Comes from Two Sanskrit Words “Ka and Shimira” which means?

Answer: Water and Dry up

48. The Instrument of accession of J&k was signed on?

Answer: 26th October 1947

49. The Law regarding “State Subject” was passed by Maharaja Hari Singh on?

Answer: 31 March 1927

50. Who was the first and Last Sadr-i-Riyasat of J&K was?

Answer: Dr Karan Singh

51. Article 370 of Indian Union Constitution was adopted on?

Answer: 17 october 1950

52. When did Maharaja Hari Singh Became the King of J&K?

Answer: 1925

53. Who was the first Sikh Ruler who conquered Kashmir and defeated the PathAnswer: in 1819 A.D?

Answer: Maharaja Ranjit Singh

54. Who was the first Chief Minister of J&K?

Answer: G M Sadak

55. Maharaja Gulab Singh Died in?

Answer: 1857

56. The treaty of Lahore takes place on?

Answer: 09th March 1846

57. The Government of Sheikh Mohammad Abdullah was dismissed by Karan Singh in?

Answer: 1953

58. Who were Chaks?

Answer: Dards

59. What was the full name of Lal Dead?

Answer: Lalleshwari

60. By Whom Jambu Lochan was succeeded?

Answer: Puran Karam

61. During which period Mughals ruled Kashmir?

Answer: 1586-1753

62. When was Indus Water Treaty signed between India and Pakistan?

Answer: 19 September 1916

63. The Famous ruler of Kashmir who Constructed Shrine on Burial Site of Sheikh Noor-ud-Din was?

Answer: Zain-ul-abdin

64. Which famous garden of Kashmir was build by Shah Jahan for his beloved wife Noor Jahan?

Answer: Shalimar Garden

65. Shah-I-Hamadan Shrine was constructed by Sultan Sikandar in the memory of?

Answer: Mir Sayed Ali Hamdini

66. Shah-I-Hamadan is popularly known as?

Answer: Khanqah-I-Moulla

67. By which Chinese traveller Ladakh was first described?

Answer: Fa-Hian

68. Shimla agreement was signed on?

Answer: 03 July 1972

69. The name of first mosque built in Kashmir is?

Answer: Bud Masheed

70. Who was the first women Sovereign of Kashmir who ruled for nearly 15 years?

Answer: Yasovati

71. Where is it mentioned that Kashmir was originally a Lake?

Answer: Nila Mata Purana

72. In which Century Chinese Traveller Huen Tsang visited Kashmir?

Answer: 07th Century A.D

73. Timur Sent which gift to Sultan Sikander?

Answer: Elephant

74. Who assumed the title of Shah Mir?

Answer: Shams-ud-din

75. The foundation of Raghunath Mandir was laid by?

Answer: Maharaja Gulab Singh

76. In which year Prince of Whales College (now GGM Science College. was established?

Answer: 1905

77. Who imposed “Grahkrtya” and “Begar”?

Answer: Shankara Varman

78. The first Mir Waiz of Kashmir was?

Answer: Mir Waiz Moulbi Gulam Ahmed

79. Who was the first Afghan Governor of Kashmir?

Answer: Abdulla Khan

80. During the reign of which King Sati was prohibited?

Answer: Sultan Sikander

81. In which year, Kashmir, was made a part of Lahore Durbar by Ranjit Singh?

Answer: 1819 AD

82. When was Kashmir handed over to Raja Gulab Singh by sir Lawrence?

Answer: 9th Nov, 1846

83. Which reforms were advocated by Gulab Singh to gain actual possession of Kashmir?

Answer: (i. He reorganized the revenue and Police Administration of valley

(ii. He readdressed the grievances of Shawl traders who were heavily taxed

(iii. The most important reform was rationing of rice to the population of Srinagar

84. Who authored the Book “Cashmeer Misgovernment” ?

Answer: Robert Thorpe

85. Which period was known for one of the most peaceful and progressive periods in the history of Kashmir valley?

Answer: Dogra Period

86. Under whose reign, serious uprising took place in Gilgit?

Answer: Maharaja Gulab singh

87. Which period was known as the Darkest period in the history of Kashmir?

Answer: Pathan

88. Which ruler assumes the title of Sultan Shams-ud-din?

Answer: Shah Mir

89. When did Mughal Rule ended in Kashmir?

Answer: Before 1857

90. When did Maharaja Ranjit singh Died?

Answer: 1839

91. The First wooden bridge built at Srinagar is known as ?

Answer: Zainakadal

92. During the reign of which hindu king Kalhana completed Rajatarangini?

Ans: Jaisimha

93. Who among the following wrote Shiva Sutras?

Answer: Vasu Gupta

94. The best preserved stone of ancient Kashmir are?

Answer: Martand and Avantipur

95. During whose rule Buddhism was introduced in Kashmir?

Answer: Ashoka

96. Kashmir Shaivism is also referred as ?

Answer: Trika

97. Who was the founder of Karkota Dynasty?

Answer: Durlabhavardhana

98. Which Kashmiri school of Shaivism was founded by Vishnugupta?

Answer: Spandasastra

99. Martand Temple of Kashmir is dedicated to which God?

Answer: Sun God

100. Mihirakula was the son of which king?

Answer: Hepthalites

Tourist and Historical Places of J&K

1. Who was the First European to visit Ladakh?

Answer: Jesuit Father, Hippolyte Desideri in AD 1715

2. Which Organization looks after the Tourism sector in J&K ?

Answer: Jammu Kashmir Tourist Development Corporation (JKTDC)

3. When was JKTDC established?

Answer: 13th Feb, 1970.

4. The City of Jammu is popularly known as?

Answer: City of Temples

5. Which of the places in known as the “Gateway to the Kashmir valley”?

Answer: Jammu

6. Who looks after the Management of Mata Vaishno Devi Temple?

Answer: Vaishno Devi Shrine Board

7. Which Place in J&K is known as “Chhota Kashi”?

Answer: Purmandal

8. The fort located on the hill in the vicinity of Rajouri town, constructed by Mughal Emperor Jahangir ?

Answer: Dhandidhar fort

9. Which of the following places in known as “Chhota Kashmir?”

Answer: Baderwah

10. Which ruler built an outer wall of the fort Hari Parbat and planned a New Capital called ‘Nagar Nagor’ to be built with in the wall?

Answer: Akbar

11. Who renovated the Bhimgarh fort ?

Answer: Maharaja Gulab Singh

12. Bahu Fort in Jammu has the shrine of ?

Answer: Bawe wali Mata

13. Origin of the name ‘Patnitop’ is a distortion of the original name of ‘Patan da talab’ refers to as?

Answer: Pond of the princess

14. Where the world famous Tulip garden is situated?

Answer: Srinagar

15. Amar Singh Palace built by Raja Amar Singh, A dogra King, which is now converted into a museum, located in banks of which river?

Answer: Tawi River

16. Which place is popularly known as Meadow of Flowers?

Answer: Gulmarg

17. Which is the only domed mosque in Srinagar ?

Answer: Hazratbal

18. The resort known for its golf course, the highest in the world?

Answer: Gulmarg

19. To which Hindu God, is Martand Sun Temple attributed?

Answer: Lord Surya

20. Martand Sun Temple was built by ?

Answer: Lalitaditya Muktapida in 8th Century BC

21. Which place in popularly known as ‘Venice of East’ ?

Answer: Srinagar

22. Which of the regions has been called the “Paradise of the Indies”?

Answer: Kashmir Valley

23. Which of the lakes in the largest of the high altitude lakes in the Trans Himalayan Region, entirely with in India?

Answer: Tsomoriri lake

24. Which place is known as “Moon Land”?

Answer: Ladakh

25. Which place in known as “Land of Lamas” ?

Answer: Leh

26. Hemis Monastery in south east of leh was established by?

Answer: King Senge Nampar Gyalva

27. Which sikh guru visited the gurudwara situated in the Hari Parbat fort?

Answer: Guru Hargobind

28. Which fort is popularly known as “Reasi fort”?

Answer: Bhimgarh fort

29. Jahangir built the Shalimar temple in Srinagar for ?

Answer: Nur Jahan

30. Which monastery has a statue of Shakyamuni Buddha?

Ans: Shey Monastery

31. Panch Bakhtar Temple, one of the oldest temples of Jammu is attributed to which Hindu deity?

Ans: Lord Shiva

32. Over which hills, shrine of Mata Vaishno devi is located?

Ans: Trikuta Hills

33. Who started the Construction of Raghunath Mandir ?

Answer: Maharaja Gulab Singh

34. Shahdra-Sharief in Rajouri has the shrine of ?

Answer: Baba Ghulam shah

35. For which Hazratbal shrine is famous for?

Answer: Moi-e-Muqaddas (Believed to be hair of Muhammad)

36. Under the rule of which king, construction of Raghunath temple completed?

Answer: Ranbir Singh

37. Which temple is also known as Takht E-Suleman?

Answer: Shankracharya temple

38. Who constructed the Hari Parbat fort in Srinagar?

Answer: Afghan Governor Atta Mohammad Khan

39. Who built Chashma i Shahi ?

Answer: Chashma i Shahi was built in 1632 by Ali Mardan Khan on the orders of Shah Jahan as a gift for his elder son Dara Shikhon

40. The First fortification of Hari Parbat was constructed by ?

Answer: Akbar in 1590

41. Who constructed the Shankaracharya temple ?

Answer: Raja Gopaladitya.

42. Who established the Nagal Sahib gurudwara of Poonch ?

Answer: Sant Bhai Mela singh

43. Hari Parbhat has the Shrines of ?

Answer: 1. Shrine of Sharika Mata

2. Makhdoom Sahib, Shrine of Hamza Makhdoom

3. Gurudwara Chatti Patshahi

44. Which sikh guru is believed to occasionally visit the Hari Parbat?

Answer: Guru Har Gobind

45. What are the other names for Hari Parbat?

Answer: Durani fort Or Koh-e-Maran

46. Who built stone stairs at the Shankaracharya temple ?

Answer: Raja Gulab Singh

47. Who built Shalimar Bagh ?

Answer: Jahangir for his wife Noor Jahan in 1619

48. Who built Nishat Bagh ?

Answer: Built in 1633 by Asif Khan, Elder brother of Noor Jahan

49. Who built the Amar Mahal (Hari Palace)?

Answer: It was built in 19th Century for Dogra King Raja Amar Singh by French Architect on the lines of French Chateu

50. On the banks of which river, Hari Niwas is located?

Answer: Tawi River

51. Who constructed the Famous Bahu fort ?

Answer: Raja Bahu Lochan

52. Who constructed the Ranvishewar temple in Akhnoor?

Answer: Ranbir Singh

53. Which place is known as “Meadow of Flowers?”

Answer: Gulmarg

54. Which Place is known as Meadow of Gold?

Answer: Sonamarg

55. Which town in located in the Foot hill of Mata Vaishno Devi Temple?

Answer: Katra

56. Who built Jama Masjid of Srinagar?

Answer: Sultan Sikander in AD 1400 and enlarged by Zain-ul-Abidin

57. Which Place is J&K has tourism all-round the year?

Answer: Vaishno Devi Temple

58. The present fort located on Hari parbat was built under the reign of?

Answer: Shuja Shah Durani in 1808

59. Who constructed the famous Bhimgarh fort in Reasi?

Answer: Maharaja Rishipal Rana

60. The famous Hill Resort Patnitop has its name derived from?

Answer: Patan Da Talab meaning Pond of Princesses

61. Bahu fort has a nearby Shine of?

Answer: Goddess Kali also known as Bawe wali mata

62. Where is Dhandidhar fort Located?

Answer: Rajouri

63. Which place is popularly known as “Venice of East”?

Answer: Srinagar

64. In which district Gulmarg in Located ?

Answer: Baramulla.

65. Charar-e-sharif is popularly known as?

Answer: Hazrat Shiekh. The shine is built to commemorate Shiekh Noor-ud-din Noorani, a sufi saint also known as Nund Rishi

66. Which is the First Mosque ever built in Srinagar?

Answer: Khhanqah of Shah Hamadan

67. Phyang Monastery in Ladakh is also known as ?

Answer: Gompa Monastery

68. Which king established Hemis Monastery of Leh?

Answer: Senge Nampar Gyalva

69. Who built the Alchi Monastery ?

Answer: Ringen Zangpo

70. Which Pass divides the Zanskar valley with the Suru valley

Answer: Penzella pass

71. which Place is known for Mural art?

Answer: Zanskar

72. King Avanti Varman belong to which dynasty?

Answer: Utpala Dynasty

73. Which temple was early known as Gopadri?

Answer: Shankaracharya Temple

74. The word Khanqah refers to ?

Answer: A wooden Structure

75. Which ruler built an outer wall of the fort Hari Parbat and planned a new capital called Nager Nagor to be built with in the wall?

Answer: Akbar

76. Which politician from J&K became the Home Minister of India in 1989-90?

Answer: Mufti Mohammded Sayeed

77. Who was the First Sadr-e-Riyasat of Jammu and Kashmir?

Answer: Karan Singh

78. Which eminent personality for J&K was awarded Saraswati Samman 2015 for her autobiography “Chit-chete”?

Answer: Padma Sachdev

79. Who is the first Kashmiri writer awarded with Gyanipath Award, India’s highest literary award?

Answer: Rehman Rahi

80. Who is considered to be the Father of Dogri by bringing the language on the National Stage?

Answer: Ramnath Shastri

81. Who was awarded with Padma Shri and Sahitya Akademi prestigious award, 2011 for Dogri translation of famous Urdu Novel “Do Gaz Zameen?

Answer: Dr. Jitendera Udhampuri

82. Who was the First Kashmiri Poet to write in Blank verse?

Answer: Dinanath Nadim

83. Who was Known as Lal Sahib?

Answer: Swami Lakshman Joo

84. What is the Full form of JKSPDCL?

Answer: Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited

85. What is the full form of SSRB?

Answer: Service Selection and Recruitment Board

86. Who is considered to be the First Kashmiri Historian?

Answer: Pt. Kalhana

87. Which famous personality made the Primary Education Compulsory in J&K?

Answer: Raja Hari Singh

88. Who was known as the “Architect of Modern Kashmir” because of his constructive work in the state?

Answer: Bakshi Ghulam Mohammad

89. Who was the First Prime Minister of Jammu and Kahsmir?

Answer: Mehar Chand Mahajan

90. Who was the First Chief Minister of J&K ?

Answer: GM Sadiq

(II. Questions on climate, Crops and Roads & Transport)
91. Which is the most expensive crop, grown in J&K also known as Golden Harvest?

Answer: Saffron

92. Which of the places or region of the valley known for the cultivation of saffron crop?

Answer: Pampore

93. Which is the Staple food of Kashmiris?

Answer: Rice

94. Jammu and Kashmir is the leading producer of which cash crop?

Answer: Saffron

95. Which cropping pattern is followed in the state of Jammu and Kashmir?

Answer: Two crops a year

96. Which Pass connects the Valley of Kashmir with Jammu?

Answer: Banihal pass

97. Which National highway links Kashmir valley and Jammu with other parts of India?

Answer: NH 1A

98. Which National Highway connects Katra with Domel

Answer: NH 1C (Distance is 8 Km only)

99. Which national highway entirely in J&K and connects Srinagar with Leh also known as Srinagar-Leh Highway?

Answer: NH-1D

100. Which National Highway entirely within J&K connects Batote with Khanabal ?

Answer: NH-1C

Most Asked in Exam Questions on Constitution of Jammu and Kashmir (J&K)

1. When was J&K Constituent Assembly was constituted ?

Answer: Sept, 1951

2. The constitution of J&K was adopted on ?

Answer: 17th Nov, 1956

3. When did constitution of J&K comes into force ?

Answer: 26th Jan, 1957

4. Chairman of Drafting Committee of J&K Constituent Assembly ?

Answer: Sh. Girdhari Lal Dogra

5. When did J&K Acceded with India ?

Answer: 26th Oct, 1947

6. How many Parts are there in the constitution of J&K ?

Answer: Part-XIIIth (13th)

7. Which Section of J&K constitution deals with Fundamental Rights ?

Answer: Section-10

8. Which Part of J&K’s constitution describes its Relationship with India ?

Answer: Part-II

9. Which Section Deals with Right to compulsory and Free Education

Answer: Section-20

10. Which Section Deals for Rights of Women and Children

Answer: Section 21 – Rights of Children
Section-22- Rights of Women

11. Which Part of Constitution deals with “Directive Principles of state Policy” ?

Answer: Part-IV

12. Which Part of Constitution deals with “Permanent Residents” ?

Answer: Part-III

13 . How many sections are there in Part -IV (Directive Principles. of Constitution ?

Answer: Section (11- 25. are covered in Part-IV

(II . Expected Questions on J&K RTI Act

14. When was the RTI Act was first enacted in J&K ?

Answer: 7th Jan, 2004

15. When the J&K RTI Act-2009 comes into force ?

Answer: 20th March, 2009

16. Who was First state Chief Information Commissioner ?

Answer: G R Sufi

17. Under which sections of J&K RTI Act, 2009, Information cannot be disclosed ?

Answer: Any information falls under the exemptions of Section-8 & 9

18. What is the Time Limit to get Information from PIO ?

Answer: 30 Days

19. How many chapters are there are J&K RTI Act 2009 ?

Answer: 5 Chapters

Chapter-1 : Preliminary (Section 1 & 2)
Chapter-2: Right to Information and Obligation of Public Authority (Section 3 to Section-11)
Chapter-3: The state Information Commission (Section 12,13 & 14)
Chapter-4 Power and Function of Information Commission, Appeal and Penalties (Section 15 to Section 17)
Chapter-5: Miscellaneous (Section 18 to 28)

20. What are some of the Important Sections of RTI Act, 2009

Section-3 : Deals with Right to Information
Section-4: Obligation of Public authorities
Section-8: Exemption from Disclose of Information
Section-9: Ground for rejection
Section-12: constitution of State Information Commission
Section-20 : Jurisdiction of Courts
Section-23: Role of Govt.
Section-24: Power of Govt to make Rules

21. Who can appoint the State Information Commissioner ?

Answer: Governor.

22. What does Third Party Mean ?

Answer: It meAnswer: person other than citizen

23 . What does the First Appellate authority mean ?

Answer: If you didn’t get information with in 30 days, Or you are not satisfied with the information given, then you can appeal to the Next higher level. This higher level in called Ist appellate authority

24. What is Fee for Filing the RTI Application ?

Answer: Rs 10

25. The ancient name of River Chenab is ?

Answer: Chandrabhagha

26. Which lake is known as Vishnupad ?

Answer: Kausar Nag (Kulgam)

27. Mansabal Lake is Famous for ?

Answer: Lotus

28. From where the Chenab Originates ?

Answer: Baralacha (A snow bed)

29. Where is Gangabal Lake Located

Answer: Foothills of Mount Harmukh (In Ganderbal.

30. Which is the largest fresh water lake ?

Answer: Wular lake

31. Origin and Popular Local Name of Jhelum

Answer: Origin: Verinag
Popular Name: Vitasta

32. Which Lake is known as Harmukh Ganga ?

Answer: Gangabal Lake

33. Which is Largest salt water lake in India

Answer: Pangong Lake (Ladakh)

34. What is Origion of Tawi River ?

Answer: Kailash Kund ( Sewajdhar New Bhadarwah)

35. What is another name for Ravi River ?

Answer: Iravati

36. Which Lake is located en route to Amarnath cave ?

Answer: Sheshnag Lake

37. From where Kishengnaga River Originates

Answer: Drea Mountains

38. What is other name of Mansar Lake in Jammu Division?

Answer: Mansarovar Lake

39. Which Lake is Located near by famous Tourist spot Patnitop

Answer: Sanasar

40. From where the Indus Originates

Answer: Glaciers in Mansoravor (Tibet)

(IV. Expected Questions on Indus Water Treaty)

41. Indus Water Treaty was Signed between

Answer: India and Pakistan

42. when the Indus Water treaty was signed ?

Answer: 19th Sept, 1960 (Singed in Karachi)

43. Which International Organization act as a mediator in passing the treaty?

Answer: World Bank.

44. Which Rivers are involved in Indus Water treaty ?

Answer: Western Rivers: Indus, Jhelum and chenab
Eastern Rivers: Ravi , Sutlej and Beas

45. The Idea for Indus Water treaty was given by ?

Answer: Mr Lilienthal

46. who was the president of World Bank at the time of signing the treaty ?

Answer: E. R Black.

47. What is the Duration of Transition period given by India to Pakistan for receiving the water from eastern rivers

Answer: 10 years

48. The construction on which Navigation Project was stopped , after the objections were raised by Pakistan

Answer: Tulbul Navigational Project

49. Which committe was set up after signing of Indus water treaty?

Answer: Indus Commission

50. Who were the signers of this treaty ?

Answer: Mr Jawahar Lal Nehru and General Ayub Khan

(V. Important Power Projects of J&K
51. Which is the First Hydro Electric Project of J&K

Answer: Mohra Hydro Electric Project (Estd. 1905)

52. Which is currently the biggest Power Generation Project of J&K ?

Answer: Salal Hydro Electric Project

53. What is the Installed capacity of Baghlihar-I ?

Answer: 450 MW

54 . Uri Dam is built on which river ?

Answer: Jhelum

55 . Name the Power Projects Operational on Chenab River ?

Ans. Salal, Baghlihar and Dul Hasti (390 MW)

56 . What is the Installed capacity of Salal Hyodro electric Project?

Answer: 690 MW

57 . Where is Nimo Bazgo Power Project Installed ?

Answer: Indus (In Leh)

58. What is the Installed Capcity of URI-I and URI-II ?

Answer: URI-I: 480 MW
URI-II: 240 MW

59. Where is Kishanganaga Power Project Located ?

Answer: Bandipora (Capacity: 330 MW)

60. Where is Pakal Dul Dam Projected ?

Answer: Chenab (Kishtwar. Capacity : 1000 MW

(VI. Historical and Tourist Places of J&K
61. The contruction of Famous Raghnath Mandir was started by ?

Answer: Maharaja Gulab Singh

62. Bahu Fort was constructed by ?

Answer: Raja Bahu Lochan.

63. Shadra-Sharief , of Rajouri is Famous for ?

Answer: Shrine of Baba Ghulam Shah

64. What famous temple is known as Takht-e-Suleman ?

Answer: Shankrcharya Temple

65 Shalimar bagh was built by ?

Answer: Jehangir for his wife Nur Jahan in 1619

66. The Hill of Hari Parbhat is famous for ?

Answer: Sharika Mata shrine

67. Nishat Bahg was built by ?

Answer: Asif Khan (Brother of Nur Jahan.

68. Hazartbal shrine is famous for ?

Answer: Moi-e-Muqqadas

69. Where is Martand Sun Temple Located

Answer: Anantnag

70. Who constructed Shankrachaya Temple ?

Answer: Raja Gopaditya

71. The First fortification for Hari Parbhat was constructed during the reign of ?

Answer: Akbar

72. Which place is J&K is known as “Meadow of Gold” ?

Answer: Sonamarg

73. Chashma-Sahi was constructed by ?

Answer: Shah Jahan to gift his son “Dara Shikhon”

74. Which district is known as “Land of Springs”

Answer: Budgam Anantnag

75. The famous Jama Masjid at Srinagar was built by ?

Answer: Sultan Sikander

76. What is known as “Chotta Kashmir”

Answer: Bhaderwah

77. The construstion of Raghnath Mandir was completed during the reign of ?

Answer: Ranbir Singh

78. Which town is know as “village of Shephards” ?

Answer: Pahalgam

79. Nangal Sahib Gurudwara of Poonch is established by ?

Answer: Sant Bhai Mela Singh

80. Who constructed stone stairs at Shankracharya temple ?

Answer: Maharaja Gulb Singh Ji

81. Hari Parbhat fort was constructed by ?

Answer: Atta Mohammad Khan (Afghan Governor.

82. Which is known by “Home of Apple” ?

Answer: Shopian

83. Who built Amar Mahal ?

Answer: A French architect

(VI. Expected Questions on Climate, Crops and Transport

Q 84. Which is the most expensive crop that is grown in J&K ?

Answer: Saffron

85. When did the Rail comes to J&K for First Time ?

Answer: 1975 ( In Jammu Tawi)

86. Where is Saffron grown in J&K ?

Answer: Pampore and Kishtwar

87. Which National Highway connect J&K with Rest of India ?

Answer: National Highway (NH-1)

88. Which Highway connect Jammu with Srinagar ?

Answer: 1-A

(VI. Expected Questions on History of J&K

89. Who was Last ruling King of J&K ?

Answer: Raja Hari Singh

90. Who killed Mian Dido ?

Answer: Gulab Singh

91. Who founded Jammu ?

Answer: Raja Jambu Lochan

92. When was Amritsar Treaty Signed ?

Answer: 1846

93. When did Instrument of Accession was signed ?

Answer: 26th Oct, 1947

94. Who was the First Prime Minister of J&K ?

Answer: Justice Mehar Chand Mahajan

95. Who was the First Justice of J&K High Court ?

Answer: Justice Kawar Singh

96. Who was the First Sadr-e-riyasat of J&K ?

Answer: Dr Karan Singh

97. The Territories of J&K were were transferred to Gulab Singh through which Treaty ?

Answer: Treaty of Amritsar

98. Who wrote the Book Titled Aitash-e-Chinar ?

Answer: Sheikh Abdullah

99. Who was the First Mughal emperor to Rule J&K ?

Answer: Akbar

100. Who was appointed the Chief of Army Staff of Gulab Singh

Answer: General Zorawar Singh

Jammu & Kashmir Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz Test Exam

Related Articles

Back to top button